Traplift subsidie

Is het steeds moeilijker om de trap te nemen in huis? Dan is een traplift het overwegen waard. Zo kan u blijven genieten van alle verdiepingen in uw huis. Een traplift is echter geen goedkope investering. Gelukkig komt de overheid financieel tussen in bepaalde situaties. Lees in dit artikel alles over de traplift subsidie en premies.

De Vlaamse aanpassingspremie voor 65 jaar en ouder

Voor mensen die hun woning willen aanpassen aan het ouder worden, heeft de Vlaamse overheid een tegemoetkoming voorzien: de Vlaamse aanpassingspremie. Deze premie kan u als 65-plusser krijgen wanneer u uw huis toegankelijker maakt door bijvoorbeeld een verbouwing of de installatie van een technisch hulpmiddel zoals een traplift.

Voor wie?

Enkel 65-plussers kunnen de Vlaamse aanpassingspremie aanvragen. Ofwel moet uzelf als aanvrager de leeftijd van 65 hebben bereikt, ofwel uw partner of een inwonend gezinslid. Kortom, iemand die woont in uw woning moet aan de leeftijdsvoorwaarde voldoen. Daarnaast is deze premie ook bedoeld voor mensen die geen hoog inkomen hebben. U moet onder een bepaald maximum vallen. Dit maximum is afhankelijk van het feit of u personen ten laste heeft of niet. De juiste bedragen en meer info over ‘inkomen’ vindt u hier.

Voorwaarden

Om de aanpassingspremie aan te vragen, moet u ofwel bewoner ofwel verhuurder zijn van het pand waarvoor u de premie aanvraagt. Bewoner bent u als u eigenaar bent, officieel het recht hebt om daar te wonen via bijvoorbeeld erfpacht of als u een huurovereenkomst hebt voor minstens drie jaar. Woont u bij iemand anders in? Dan moet de eigenaar de aanvraag indienen. Wel moet u dan bloed- of aanverwant zijn van de eigenaar tot de tweede graad. Wanneer u een woning huurt aan een sociaal verhuurkantoor (SVK) voor minstens negen jaar, wordt u beschouwd als verhuurder.

traplift subsidie

Daarnaast moet de woning waar de traplift wordt geïnstalleerd, uw hoofdverblijfplaats zijn. Ook moet ze gelegen zijn in het Vlaamse Gewest. Naast deze woning, mag u geen andere woning als eigendom hebben. Een uitzondering is dat de andere woning niet geschikt was om in te wonen.

U kan facturen van maximum twee jaar oud indienen voor de aanpassingspremie. Deze facturen moeten uiteraard op naam van de aanvrager staan en moeten minstens een totaalbedrag hebben van €1.200,-. Dit is inclusief btw. Bent u handig en voert u zelf de werken uit? Dat kan ook. De nodige gegevens moeten dan op het bewijs van de materiaalaankopen staan.

Hoogte van de aanpassingspremie voor een traplift?

In een periode van 10 jaar tijd, kan u twee keer een Vlaamse aanpassingspremie aanvragen. Eén voor elke categorie, namelijk ofwel voor het installeren van technische installaties of hulpmiddelen zoals ene traplift ofwel voor een verbouwing zoals het wegwerken van niveauverschillen met een hellend vlak. De premie zal worden berekend op basis van de ingediende facturen. Per categorie krijgt u 50% van de som van de goedgekeurde facturen krijgen. Btw is altijd inbegrepen. De premie kan per categorie wel nooit hoger bedragen dan €1.250,-.

Dien altijd kopieën in zodat u zelf de originele kan bewaren. Ook moet u zeker de betaalbewijzen bijhouden zodat u die kan voorleggen moest daar vraag naar zijn. De overheid kan tot twee jaar na de aanvraagdatum alles opvragen.

Laat u goed informeren!

Het is belangrijk dat u zich goed laat informeren voordat u overgaat tot de aanschaf van een traplift. De prijs is daarbij een belangrijk element.

Het aanvragen van offertes is gratis en verplicht u tot niets…

Tussenkomst van het VAPH, voor 64 jaar en jonger

Mensen die jonger zijn dan 65, kunnen terecht bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, of kortweg het VAPH. Het VAPH betaalt hulpmiddelen zoals een traplift terug aan mensen die een handicap hebben. Zodra u bij het VAPH bent aangesloten, kan u er ook nog na uw 65e bij terecht. Voorwaarde is dat u erkend werd door het agentschap voor uw 65e.

Voor wie?

Wanneer u erkend bent als persoon met een handicap door het VAPH, kan het VAPH tussenkomen in de kosten die u heeft voor een traplift. U moet wel jonger zijn dan 65 jaar op het moment dat u voor de eerste keer een tegemoetkoming vraagt van het VAPH. Zodra u bij het VAPH gekend bent, kan u er ook na u 65e nog terecht. Als u bijvoorbeeld voor u 65e al een tegemoetkoming kreeg van het VAPH, kan u ook na uw 65e een tussenkomst vragen voor de installatie van uw traplift.

Voorwaarden

Om een tussenkomst van het VAPH te krijgen, moet u erkend zijn als persoon met een handicap door het VAPH. Het VAPH hanteert een strikte definitie van handicap. U leest er hier meer over. U moet een procedure volgen om deze erkenning te krijgen. Zo zal een MDT, een multidisciplinair team, een verslag moeten opstellen. Het is de VTC, de Vlaamse Toeleidingscommissie, die uiteindelijk beslist of u aan de voorwaarden voldoet en of u dus een handicap heeft of niet. Bijkomende voorwaarde is dat u woonachtig bent in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Gemeentelijke premies vinden

Sommige gemeentes voorzien een subsidie voor hun inwoners. De voorwaarden verschillen telkens sterk van gemeente tot gemeente. Benieuwd of uw gemeente een tussenkomst voorziet? Ga dan naar premiezoeker.be. De website is erg gebruiksvriendelijk. U typt uw postcode in en kiest de categorie ‘woning bouwen of verbouwen’. Vervolgens krijgt u een overzicht van de gemeentelijke tegemoetkomingen.

Financiële tussenkomst mogelijk?

Tot slot voorziet de provincie Vlaams-Brabant ook nog een financiële tussenkomst. De provincie geeft 50% à 75% euro terug, met een maximum van €2.500,-. Er zijn wel een aantal inkomens- en leeftijdsvoorwaarden aan verbonden. Meer informatie vindt u op premiezoeker.be.

Prijsvergelijk helpt ook naast traplift subsidie

Een andere methode om te besparen op de totale prijs van een traplift is prijsvergelijk. Via onze offerteservice vergelijkt u eenvoudig prijzen en krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden en prijzen voor een traplift bij u thuis.

Wij hebben onze website zo opgezet dat u veel informatie kunt vinden over trapliften. Zo kunt u lezen over de voordelen, traplift merken en de installatie van een traplift.

Liever direct offertes vergelijken? Ga dan snel naar onze traplift offerte pagina.

Thumbs up!

Wij zijn blij wanneer u dat bent!

Uw review helpt anderen een goed besluit maken, uiteraard plaatsen we uw gegevens anoniem.

Wat zeggen klanten over ons?

Een goed geschreven artikel met overzichtelijk alle informatie over de traplift subsidie en premies. Dat er geen verplichtingen aan het offertesysteem zitten is ook erg prettig.

– Alice B. regio Roeselare

Wij willen graag oud worden in ons huidige huis en liever niet verhuizen. Een traplift is een grote aankoop en hebben dankzij deze pagina kunnen ontdekken dat er een premie voor ons is die het net iets goedkoper maakt.

– Pierre D. uit Mechelen