Traplift plaatsen; alles over de installatie

Hebt u besloten om een traplift te laten plaatsen? Dan kan u hier alvast heel wat informatie terugvinden over trapliften en de montage ervan. Sowieso is het aan te raden om een traplift te laten installeren en dit niet zelf te doen. Zo bent u zeker van een veilige en kwaliteitsvolle manier om uw trap met een stoeltjeslift te kunnen gebruiken. Informeer u goed en vraag verschillende offertes op. Deze pagina helpt u alvast op weg.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zelf kan u al de nodige voorbereidingen treffen opdat de installateur de traplift vlot kan monteren. Zorg er in de eerste plaats voor dat de ruimte rondom en op de trap vrij is zodat de installateur de werken vlot kan uitvoeren. Haal kaders van de muur indien het railsysteem aan de muur wordt gemonteerd. Het is daarbij ook handig dat het materiaal vlot naar de trap kan worden gebracht. Zorg dus voor een vlotte doorgang door de woning.

Indien er losse trapbedekking op uw trap ligt, verwijdert u deze best. Zo kunnen de werken veilig worden uitgevoerd. Tot slot is het aan te raden om zelf aanwezig te zijn wanneer de traplift wordt geïnstalleerd. Moest de installateur nog vragen hebben, kan u deze meteen beantwoorden.

traplift plaatsen

Hoe lang duurt een traplift installatie?

Een traplift is snel geïnstalleerd. Het gaat om enkele uren. Er is dus geen sprake van een zware verbouwing. Het model van stoeltjeslift en het type trap dat u heeft, kan de duurtijd doen verschillen. Gemiddeld kan u er bij een rechte trap op rekenen dat het op minder dan een halve dag volledig in orde is. Indien uw trap bochten heeft, kan het iets langer duren, maar nooit langer dan één dag.

Manieren om een traplift op een trap te plaatsen

Een traplift wordt geïnstalleerd op een railsysteem. Dit systeem wordt aan de treden gemonteerd of verankerd in de muur. De keuze van installatie is afhankelijk van de vorm van uw trap en het gekozen model van stoeltjeslift. Sowieso is een traplift bijna altijd maatwerk. De meeste trappen wijken immers af van de standaardafmetingen. Ook zal er bij de installatie vaak rekening moeten worden gehouden met bochten of andere obstakels. De trapleuning kan meestal blijven hangen. Als dat niet het geval is, wordt bekeken of deze aan de andere kant van de trap kan worden gemonteerd. Indien ook dat niet kan, wordt een andere oplossing gezocht zodat andere huisgenoten uw trap nog veilig kan gebruiken.

Traplift op een rechte trap plaatsen

Een trap die recht naar boven gaat, is het makkelijkst om een traplift op te plaatsen. Er komt minder maatwerk aan te pas. Ook heeft het railsysteem geen complex mechanisme nodig. Deze gaat immers recht omhoog. De stoeltjeslift zal dus niet moeten draaien.

Traplift op een trap met bochten plaatsen

Een trap met minstens één bocht, komt erg vaak voor. Hier is de installatie van een traplift al iets minder eenvoudig. Het railsysteem moet de bocht kunnen maken. Hoe meer bochten, hoe geavanceerder het systeem moet zijn. Een volledig systeem op maat is dan quasi altijd nodig. De installatie wordt ook een stuk complexer en dat vertaalt zich in het prijskaartje.

Traplift plaatsen op een spiltrap of wenteltrap

Op een spil- of wenteltrap wordt een traplift altijd aan de treden bevestigd. Bij dit soort trappen is er altijd maatwerk nodig. De prijzen zullen dan ook hoger uitvallen. Bepaalde types van stoeltjeslift zullen afvallen gezien de vorm van de trap. Niet elke leverancier levert trapliften voor een wentel- of spiltrap.

Vergelijk trapliftleveranciers

Er zijn verschillende trapliftleveranciers die een traplift voor u kunnen laten plaatsen. Best vergelijkt u prijzen zodat u de juiste traplift kiest.

Het aanvragen van offertes is gratis en geheel vrijblijvend…

Meer informatie voor het maken van een keuze? Lees meer over: soorten trapliften en traplift merken.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor het installeren?

Verschillende factoren spelen een rol bij de prijsbepaling van een traplift. Sowieso gaat het veelal om maatwerk waardoor het moeilijk is om met vaste prijzen te werken. In de eerste plaats speelt de trapvorm een grote rol. Bij een rechte trap zal de installatie een pak vlotter gaan en dus goedkoper zijn dan wanneer het railsysteem langs meerdere bochten moet kunnen gaan. Ook de breedte en de lengte van de trap spelen een rol. Daarnaast zijn er heel wat mogelijkheden voor de stoel. Moet deze ingeklapt kunnen worden? Hoe groot moet deze zijn? Enz. Een traplift lelijk voor het interieur? Dat hoeft zeker niet zo te zijn. U hebt ze in alle kleuren zodat het volledig aansluit bij de stijl van uw woning. Tot slot zijn er heel wat fabrikanten. Dit allemaal bepaalt mee het prijskaartje.

De prijs voor een traplift op een rechte trap kost gemiddeld tussen de €2500,- en €5000,-. Tweedehands zijn er al te vinden vanaf €1600,-. De installatie van een stoeltjeslift met één bocht kost gemakkelijk €5000,- tot €9000,-. Tweedehands kan u er vinden vanaf €2500,-. Wanneer uw trap meerdere bochten heeft of het gaat om een wenteltrap, dan start het aan €6000,- bij een nieuwe aankoop en €2700,- tweedehands.

Installatie afgerond; demonstratie

Zodra de traplift is geïnstalleerd, zal de installateur altijd een kleine demonstratie geven. Zo weet u hoe u er gebruik van kan maken.

Heeft de traplift na installatie veel onderhoud nodig?

Het is zeker belangrijk om de traplift te onderhouden zodat hij lang meegaat. Eén keer per jaar een grondig onderhoud is ten zeerste aan te raden. U laat dit best door een expert doen. Dit heeft een prijskaartje, maar levert op lange termijn zeker op. U kan ook werken met een onderhoudscontract. Wenst u het toch zelf te doen, informeer dan goed welk smeermiddel u nodig heeft.

FAQ over trapliften plaatsen

Overtuigd van een traplift, maar toch nog enkele vragen? Scrol dan zeker nog even verder. Veel gestelde vragen worden hieronder beantwoord. Een goed geïnformeerd koper is goud waard.

Bouwvergunning nodig voor het laten plaatsen van een traplift?

Om een traplift te laten installeren, hebt u geen vergunning nodig. Ook niet wanneer het railsysteem in de muur wordt bevestigd.

traplift installatie

Ruimen de installateurs na het plaatsen de rommel op?

Alles wordt altijd netjes achtergelaten. De installateur ruimt alles op. Zodra de stoeltjeslift is geïnstalleerd, kan u meteen genieten van uw vrijheid op de trap.

Traplift zelf installeren? Kan dat?

Het is mogelijk om zelf een traplift te installeren, maar dit wordt sterk afgeraden. U spaart er maar weinig geld mee uit. Bovendien zal u in veel gevallen geen garantie krijgen. U schakelt dus best een installateur in die erkend is door een fabrikant van trapliften. Zo bent u zeker van een vlotte en kwaliteitsvolle installatie van een stoeltjeslift op uw trap.

Hoe weet ik of de traplift op mijn trap geplaatst kan worden?

Vooraleer een traplift wordt geplaatst, komt iemand van de firma waarbij u een traplift kan bestellen, bij u thuis. Samen met u wordt dan bekeken welke mogelijkheden er zijn voor uw behoeften en op de trap die u heeft. Ook wordt alles nauwkeurig afgemeten.

Vergelijk traplift prijzen

Het is verstandig om meerdere offertes op te vragen alvorens u beslist welke traplift u koopt. Vraag daarbij zeker goed na wat er allemaal in de prijs zit inbegrepen. Zo kunnen er extra kosten zijn voor het onderhoud achteraf, het bezoek van de installateur op voorhand om alles op te meten, enz. Vergelijk ook zeker de garantieperiode en de service achteraf. Wacht niet langer en vergelijk prijzen van traplift installateurs.

Thumbs up!

Wij zijn blij wanneer u dat bent!

Uw review helpt anderen een goed besluit maken, uiteraard plaatsen we uw gegevens anoniem.

Wat zeggen klanten over ons?

Ik had nogal wat vragen voor ik een traplift wou laten plaatsen. Dankzij deze website veel antwoorden gevonden.

– Cheryl D. regio Hasselt

Kiezen voor de installatie van een traplift leek mij nogal een ingreep. Na uitvoerig contact met een trapliftleverancier gekozen voor een firma uit de offerte. Blij met het uiteindelijke resultaat!

– Heerschap de V. uit Tongeren