Inloopdouche voor senioren

Overweegt u een inloopdouche voor senioren zodat uw badkamer beter is aangepast aan de noden die u heeft bij het ouder worden? Een inloopdouche zal u niet teleurstellen. Een gewone douchecabine heeft een hoge instap die een inloopdouche niet heeft. Het biedt dus heel wat comfort. Op deze pagina leest u nog heel wat voordelen en andere mogelijkheden om de badkamer meer toegankelijk te maken. Want iedereen wil toch zo lang mogelijk thuis blijven wonen?

Het aanvragen van offertes is gratis en verplicht u tot niets…

Een overzicht van onze informatie

Wat is een inloopdouche?

Bij een inloopdouche zijn er geen hoge randen waardoor deze makkelijk te betreden is. De douche ligt op gelijke hoogte met de vloer. Er is dus geen opstapje. Soms wordt de douchebak in de vloer ingewerkt. Het kan ook zijn dat er helemaal geen douchebak is en er enkel wordt gewerkt met een douchegoot waarin het water kan weglopen. Soms is er een scheidingswand, bijvoorbeeld in glas of met een gordijn, maar heel wat inloopdouches hebben helemaal geen scheiding. U wandelt er gewoon in. Een antislipvloer is uiteraard aangewezen.

inloopdouche voor senioren

Voordelen van een inloopdouche voor senioren

Het belangrijkste voordeel is dat een inloopdouche geen opstap heeft. Ook met een rolstoel kan u in de inloopdouche. Daarnaast bent u niet gebonden aan standaardafmetingen. Waar een douchecabine soms te klein kan zijn, kiest u hier eender welke afmeting die past in uw badkamer. Een inloopdouche voor ouderen, ook wel seniorendouche genoemd, heeft steunen en handgrepen en een douchestoel zodat het veilig, ergonomisch en comfortabel douchen is. Op die manier kan u zelfstandig uw toilet blijven doen.

Wanneer er glaspartijen zijn, zal hier altijd veiligheidsglas voor worden gebruikt. Tot slot heeft een inloopdouche een moderne, zelfs ietwat luxueuze uitstraling. Dat is uiteraard mooi meegenomen.

Soorten inloopdouches voor senioren

Inloopdouches zijn er in alle maten, kleuren en vormen. Deze kan dus volledig naar uw wens worden geïnstalleerd en op maat van uw badkamer.

Standaard inloopdouche

Een standaard inloopdouche heeft veelal standaard maten. Dit drukt de prijs, maar zorgt voor minder flexibiliteit. Sowieso wordt er gebruik gemaakt van veiligheidsglas, is er een lage of geen instap en ligt er een antislip vloer in de douche.

Inloopdouche met extra comfort

Wanneer u extra comfort wenst, zal er in de inloopdouche ook nog een douchestoel worden geïnstalleerd bovenop alles wat een standaard inloopdouche te bieden heeft. Deze inloopdouche kan meestal volledig op maat worden geïnstalleerd. Dit zorgt voor een hoger prijskaartje, maar de douche zal perfect passen in uw badkamer.

Luxe inloopdouche

Een luxe inloopdouche wordt volledig op maat gemaakt, bevat handgrepen en een douchestoel, is uitgerust met veiligheidsglas en heeft een lage of geen instap. Als extraatje krijgt u een vloer die niet enkel antislip is, maar ook nog eens een luxueuze uitstraling heeft en ook erg aangenaam aanvoelt. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een regendouche wat het wassen erg aangenaam maakt.

Extra luxe inloopdouche

Wenst u te gaan voor een volledig comfort? Dan is extra luxe niet overbodig. Deze heeft alles wat een luxe inloopdouche heeft, maar heeft daarbovenop ook nog eens luxe wanden waarbij u zelf volledig in de hand heeft hoe deze er moeten uitzien.

Laat u goed informeren!

Het is belangrijk dat u zich goed laat informeren voordat u overgaat tot de aanschaf van een inloopdouche voor senioren. De prijs is daarbij een belangrijk element.

Het aanvragen van offertes is gratis en verplicht u tot niets…

Wat kost een inloopdouche voor senioren?

Het is niet evident om één richtprijs te plakken op de aanschaf van een inloopdouche voor ouderen. Er zijn heel wat factoren die een rol spelen. Zo kan u ervoor kiezen om de inloopdouche alleen maar ter vervanging van een oud bad of oude douche te laten installeren. Hier kan de nieuwe inloopdouche meestal gewoon worden aangesloten op de leidingen die er al liggen van de oude douche of het oude bad.

Het kan echter ook zijn dat u voor een grondigere renovatie van de badkamer gaat waarbij er ook werk is aan de leidingen. Daarnaast zal er ook een prijsverschil ontstaan wanneer er ook aan vloer en wanden moet gewerkt worden. Moeten er bijvoorbeeld tegels worden uitgebroken en/of nieuwe worden geplaatst?

Tot slot is er natuurlijk een waaier aan mogelijkheden van inloopdouches die allemaal hun eigen prijskaartje bevatten, gaande van een standaard model tot een erg luxueuze uitvoering volledig op maat. Heel wat firma’s die inloopdouches aanbieden, willen gerust eerst bij u langskomen om samen de mogelijkheden ter plekke te bespreken. Zo bent u zeker van een offerte die volledig aansluit op uw wensen.

Wat zit er bij inloopdouche installatie inbegrepen?

Wat er allemaal in de prijs is inbegrepen, is afhankelijk van de firma die u inschakelt voor het installeren van een inloopdouche. Zorg dat u weet of volgende zaken al dan niet in de prijs zit inbegrepen. Uiteraard is er de douche zelf waarvoor u betaalt. Daarnaast is het handig dat de aannemer ook het opmeten van ruimte en douche ook ineens mee opneemt in de prijs. Moet het oude bad of de oude douche worden afgevoerd? Zijn er aanpassingen aan het leiding- of tegelwerk nodig? Vraag of dit mee zit in de prijs. Dan is er uiteraard de installatie van de douche zelf. Dit vraagt eveneens werkuren en heeft dus een kost. Tot slot moet u weten voor welke termijn u betaalt. Zit een installatie op korte termijn in de prijs inbegrepen? Of moet u daarvoor bij betalen?

Inloopdouche voor senioren kopen? Stel de juiste vragen

Een inloopdouche installeert u niet vaak. Het is dus belangrijk dat dit perfect verloopt. Informeer u daarom goed over alle mogelijkheden die er zijn en zorg dat u antwoord hebt op al uw vragen vooraleer u met een aannemer in zee gaat. Zoals steeds vraagt u best op voorhand meer dan één offerte aan. Zorg dat u een goed overzicht hebt van de totale kostprijs, dus zowel voor de douche zelf als voor de installatie ervan. Vraag een overzicht van wat er allemaal is inbegrepen in de totaalprijs. Zo kan het zijn dat u nog extra moet betalen om de oude douche of het oude bad af te voeren. Vraag ook hoe lang de installatie zal duren. Dan weet u hoelang u in de werken zit en of u eventueel tijdelijk elders moet gaan douchen. Moet er opnieuw getegeld worden aan de wand of op de vloer? Vraag ook daarvoor de prijzen op. Tot slot is het belangrijk te weten welke garanties u krijgt.

Welke badkamer oplossingen zijn er verder voor senioren?

Naast een inloopdouche zijn er nog heel wat andere mogelijkheden om een badkamer aan te passen aan de noden van het ouder worden. Wat dacht u van een instapbad? U kan lekker blijven baden zonder telkens een hoge opstap te moeten overwinnen. Of simpelweg verplaatsbare handgrepen plaatsen? Misschien is deze aankoop voldoen? Makkelijk én niet duur. Daarnaast bestaan er nog heel wat handige tools en mogelijkheden.

Instapbaden

Toch liever ontspannend baden? Ook dan is er een oplossing wanneer u ouder wordt. Met een instapbad kan u makkelijk en veilig in en uit het bad stappen. Er is namelijk een deurtje aan de zijkant van een instapbad. Hierdoor is er maar een kleine drempel waar u over moet. Zodra u in het bad zit, sluit u het deurtje en kan het water erin lopen. Uiteraard is het deurtje waterdicht. Bezorgd dat een instapbad niet mooi zal zijn? Geen nood, er bestaat een breed gamma zodat u zeker uw gading vindt.

seniorendouche

Bad-instapdouche voor senioren combinatie

Wenst u een douche én een bad, maar heeft u geen plaats om beiden apart te installeren? U kan het instapbad ook perfect als douche gebruiken. Het is dan niet nodig om het waterdichte deurtje te sluiten. Zo hebt u een combinatie van douchen en baden op één plek.

Verhoogd toilet

Een verhoogd toilet heeft als grootste voordeel dat u niet meer diep moet zakken door de benen. Ook bij het schoonmaken van het toilet is dat handig. Nog meer als u ook voor een hangtoilet kiest. Een verhoogd toilet zit comfortabel en zorgt ook voor meer stabiliteit. Meestal is een verhoogd toilet zo’n acht centimeter hoger dan een gewoon toilet. Het is niet nodig om een nieuw inbouwreservoir te plaatsen wanneer u een hangtoilet wil laten verhogen. U kan er ook voor kiezen om een afneembare zitting te kopen. Zo hoeft u geen nieuw toilet te laten plaatsen. Een afneembare zitting is bovendien erg makkelijk om proper te houden en biedt dus extra hygiëne.

Aangepaste badkamermeubels

Wanneer u in een rolstoel zit, is het erg lastig om uzelf aan de wastafel te wassen. Vaak is deze te hoog. Indien u de badkamer gaat renoveren, zorg dan meteen voor een aangepaste hoogte. Er bestaan zelfs wastafels die u in hoogte kan verstellen. Zo kan elke huisgenoot de wastafel op maat gebruiken. Ook bestaan er verstel- of kantelbare spiegels.

Hulpmiddelen

Niet meteen van plan om een renovatie uit te voeren? Dan zijn er heel wat hulpmiddelen die uw huidige badkamer een pak toegankelijker kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan handgrepen of steunbeugels waarmee u makkelijker in en uit bad kan stappen. Ze voorkomen heel wat mogelijke valpartijen. Deze moeten niet altijd structureel aan de muur worden bevestigd. Er zijn kunststof modellen die u steeds kan verplaatsen. Een bad- of douchestoel kunnen ook handig zijn. U kan al zittend de wasbeurt ondergaan. Met een badkussen vermindert u de kans op uitglijden aanzienlijk en zal het in- en uitstappen makkelijker gaan. Daarnaast zorgt zo’n kussen ervoor dat u comfortabel zit. Uw rug wordt beter ondersteund. Een groter hulpmiddel is de badlift die u in en uit bad tilt. Met een sensor aan uw kraan, zal deze nooit onnodig lopen en moet u alleen maar uw handen eronder steken als u water nodig heeft.

Handige tips voor een veilige en comfortabele badkamer

Om een veilige en comfortabele badkamer te verkrijgen, vindt u hieronder nog enkele tips.

  • Zorg voor voldoende bewegingsruimte. Een kleine badkamer? Plaats dan geen al te grote meubels zodat u zich nog makkelijk kan verplaatsen. Denk na of een ligbad nog nodig is. Een inloopdouche neemt minder ruimte in. Zeker wanneer er een rolstoel in het spel komt, is bewegingsruimte erg belangrijk.
  • Hou ook rekening met opbergruimte waar u makkelijk bij kunt.
  • Kies voor een antislip vloer. Het risico op uitglijden vermindert aanzienlijk!
  • Wanneer u het sanitair (toilet en wastafel) wil aanpassen, laat dit dan op de juiste hoogte plaatsen. Zo hoeft u niet onnodig te bukken.
  • Kies makkelijk te bedienen kranen zoals een thermostaatkraan.
  • Kies voor een brede deur zodat u ook (eventueel later) met een rolstoel de badkamer makkelijk binnen kan. Zorg dat er geen drempels zijn.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag een offerte aan!

Interesse om een inloopdouche of andere aanpassing te laten installeren in uw badkamer? Vraag dan hier geheel vrijblijvend een offerte aan.

Een badkamerrenovatie kan duur uitvallen, maar weet dat u recht hebt op premies. Zo is er de renovatiepremie voor woningen die minstens 30 jaar oud zijn en waarbij u werken laat uitvoeren aan het sanitair. Meer info leest u hier. Daarnaast is er de aanpassingspremie die specifiek gericht is op het renoveren van een badkamer voor senioren. Deze premie is bedoeld voor 65-plussers die hun woning willen laten aanpassen aan de noden van het ouder worden. U kan 50% van de facturen terug krijgen wanneer uw inkomen niet te hoog is en u voor minstens €1.200,- aan facturen inbrengt. U leest er alles over op deze pagina.

Thumbs up!

Wij zijn blij wanneer u dat bent!

Uw review helpt anderen een goed besluit maken, uiteraard plaatsen we uw gegevens anoniem.

Wat zeggen klanten over ons?

Onze badkamer was aan een renovatie toe en we wilden onze oude douchecabine vervangen voor een inloopdouche waarin we ons veiliger voelen. Goede informatie en overzichtelijk 3 vrijblijvende offertes ontvangen.

– Familie de W. provincie Antwerpen

Onlangs is een vriendin van mij gevallen in de douchecabine. Gelukkig met de schrik vrij gekomen, alleen deed het mij wel inzien dat nu we senioren zijn onze badkamer er op mogen aanpassen. Via Google deze website gevonden, goede informatie en vrijblijvend een prijsopgave ontvangen.

– Marie K. provincie Oost-Vlaanderen