Verschillende soorten trapliften voor uw trap

Wordt het nemen van de trap voor u steeds moeilijker? Dan is een trap- of stoeltjeslift zeker het overwegen waard. Met één druk op de knop wordt u op een stoeltje (of een plateau bij de keuze voor een plateaulift) naar boven gebracht. Hiermee kan u langer thuis blijven wonen, en dit op al uw verdiepen.

Het soort traplift dat u kiest, hangt in de eerste plaats af van de beschikbare ruimte die uw trap heeft. De stoel moet ertussen passen. U kan gerust zijn, op elke trap kan een stoeltjeslift worden geplaatst, zelfs als deze erg smal is. Alleen blijft er dan minder ruimte over om de trap gewoon te nemen naast de lift. Uw huisgenoten kunnen natuurlijk ook gewoon zelf de traplift nemen.

Daarnaast kan u nog kiezen voor bepaalde opties die vanzelfsprekend de kostprijs mee beïnvloeden zoals het automatisch inklappen of extra gewicht.

Traplift voor een rechte trap

Een traplift is het makkelijkst te monteren op een rechte trap. Dit is dan ook de goedkoopste variant. Meestal is er geen maatwerk nodig en kan de monteur een kant-en-klaar model plaatsen. Dit kan dan ook erg snel gebeuren. Vanaf €2.500,- kan u een stoeltjeslift voor een rechte trap vinden.

De traplift kan met een railsysteem zowel aan de muur als aan de trap zelf worden gemonteerd, waardoor u kan kiezen aan welke kant van de trap u de lift wenst. U hebt wel onderaan en bovenaan ruimte nodig voor het stoeltje.

soorten trapliften

Traplift voor een trap met 1 of meerdere bochten

Heel wat mensen hebben een trap met een bocht waardoor de rail van de lift een buiging moet maken. Rijwoningen hebben vaak trappen met twee bochten. Dat maakt het plaatsen ervan complexer en dus duurder. Elke bocht heeft een gebogen rail en dat vraagt maatwerk. Hoe meer bochten, hoe hoger de kostprijs zal zijn. Reken minstens op €5.500,- als u kiest voor een stoeltjeslift met één bocht. De prijs van een traplift met 2 of meerdere bochten start bij €6.500,-.

Wanneer u bij een rechte trap niet voldoende ruimte heeft om het stoeltje bovenaan of onderaan te plaatsen, zullen er ook één of twee bochten moeten gemaakt worden zodat het stoeltje naast de trap kan worden geplaatst.

U kan ervoor kiezen om de lift aan de binnen- of de buitenbocht te plaatsen. Meestal wordt gekozen om de rail aan de binnenzijde van de bocht te plaatsen omdat die het minst lang is. De rail is dan korter en dus goedkoper. Ook handig is dat de andere trapgebruikers de brede kant van de trap kunnen blijven gebruiken. Kiest u voor de buitenkant, kan het zijn dat u een minder zware motor nodig heeft omdat het stoeltje niet zo steil omhoog moet. Dit kan u eveneens een prijsvoordeel opleveren.

Traplift voor spil- of wenteltrap

Een spil- of wenteltrap gaat al draaiend omhoog. Deze soort van trap heeft middenin een paal waaraan de treden hangen en ook de rail van de traplift wordt bevestigd. De lift hangt dus aan de binnenzijde van de trap. Het voordeel is dat de andere gebruikers langs de buitenkant de trap kunnen nemen. Hier zijn de treden breder, wat dus veiliger is. Indien er geen paal is, moet de lift aan de treden zelf worden vastgemaakt. Sowieso kan de prijs van deze soort lift erg duur oplopen omdat dit volledig op maat moet worden gemaakt.

Traplift voor smalle trap

Wanneer u een smalle trap heeft, kan u ervoor zorgen dat het stoeltje van de traplift bij stilstand de doorgang niet belemmert. Door de lift onderaan en bovenaan naast de trap te plaatsen, kan de trap vrij gebruikt worden als de lift niet in gebruik is. Dit kan zowel bij rechte trappen als trappen met bochten. Omdat er hiervoor extra bochten in de rail moeten worden gemaakt, hangt er natuurlijk wel een prijskaartje aan.

Het is daarbij mogelijk om de lift automatisch aan de kant te laten zetten na gebruik. Dit is de zogenaamde verticale parkeerstand waarbij de lift vanzelf weer omhoog gaat zodra u er bent afgestapt. Ook kan u ervoor kiezen dat het stoeltje vanzelf inklapt. Deze extra opties hebben uiteraard hun prijs.

Diverse soorten merken

Weet u nu welk soort traplift in uw huis past? Vergelijk de prijs voor traplift modellen van verschillende soorten leveranciers.

Het aanvragen van offertes is gratis en geheel vrijblijvend…

Toch liever eerst nog wat informatie over de verschillende soorten merken? Lees ons artikel over: traplift merken.

Traplift voor buitentrap

Ook bij een buitentrap kan u voor een traplift kiezen. Niet elke soort van stoeltjes- of plateaulift kan buiten worden geïnstalleerd. Zo is er buiten meer kans op slijtage door de weersomstandigheden en dat vraagt voor aangepast materiaal. De elektrische onderdelen moeten bijvoorbeeld extra goed beschermd worden. Voor de stoel zelf wordt meestal voor plastiek gekozen zodat deze goed beschut is tegen vochtigheid. U kan ook een extra beschermhoes aanschaffen zodat u zeker droog zit.

Plateautraplift: traplift voor rolstoel

Een gewone traplift biedt voor rolstoelgebruikers niet altijd een oplossing aangezien de rolstoel zelf niet mee kan met het stoeltje. Gelukkig is er de plateautraplift waarbij u met uw rolstoel op een plateau rijdt die u naar boven of beneden brengt. U kan deze soort zowel binnen als buiten laten plaatsen. Een voordeel is dat u het plateau naar binnen kan klappen zodat uw huisgenoten nog gewoon de trap kunnen nemen. Uw trap moet wel voldoende breed zijn om dit soort lift te kunnen plaatsen.

Tweedehandse trapliften

Wil u de kosten kunnen drukken? Dan zijn verschillende soorten tweedehands trapliften een optie. Als uw trap bochten heeft, zal de rail wel opnieuw moeten worden gemaakt. Enkel het stoeltje kan dan tweedehands worden aangekocht. Bij sommige leveranciers is het ook mogelijk om te huren, al is ook hier de kans reëel dat de rail alsnog op maat moet worden aangemaakt.

Vergelijk prijzen van trapliften leveranciers

De prijs van een traplift wordt voornamelijk bepaald door uw trap. Hoe meer bochten uw trap heeft, hoe duurder de lift. Ook de ruimte is belangrijk. Indien de trap niet overal even breed is, is er ook meer maatwerk nodig en dat vertaalt zich in de prijs. Meer inzicht in de prijzen voor u een offerteaanvraag doet? Lees ons uitgebreide artikel over de opbouw van een traplift prijs.

Tot slot kan u er allerlei opties er al dan niet bij nemen. Zo kan u bijvoorbeeld kiezen om ook extra materiaal mee te kunnen nemen wanneer u de lift gebruikt of een traplift laten installeren die vanzelf dichtklapt na gebruik zodat de trap weer vrij is.

Overweegt u een van bovenstaande verschillende soorten trapliften, maar wilt u graag meer informatie over de prijzen? Vergelijk via onze offertedienst meerdere prijsoffertes van traplift leveranciers. Gratis en geheel zonder verdere verplichtingen!

Thumbs up!

Wij zijn blij wanneer u dat bent!

Uw review helpt anderen een goed besluit maken, uiteraard plaatsen we uw gegevens anoniem.

Wat zeggen klanten over ons?

Het was mij nog onbekend welke soorten trapliften er beschikbaar waren op de markt. Nu weet ik dat het soort trap belangrijk is voor de kosten!

– Eva B. regio Leuven

Wij waren benieuwd of we in ons huis met 3 verdiepen konden blijven wonen nu mijn man slechter ter been was. Fijn dat deze informatie beschikbaar is.

– Mevrouw de B. uit Aalst