Traplift prijs van 2022 | Kosten en prijzen voor trapliften!

Een traplift kopen en laten installeren, dat is altijd maatwerk. Wees u ervan bewust dat dit een investering is. Uiteraard wel eentje die zichzelf al snel terugbetaalt. U kan probleemloos gebruik maken van de trap zonder lichamelijke inspanningen. De traplift is helemaal veilig en kan overal gemonteerd worden. Wat betaalt u daar dan precies voor? En wat bepaalt de prijzen? In dit uitgebreide artikel over de prijs van een traplift leert u beter begrijpen hoe de prijs is opgebouwd, met welke kosten u rekening dient te houden en wat het verschil is met een tweedehands traplift. Wij hebben een inhoudsopgave opgesteld zodat u zorgeloos op deze pagina kan navigeren.

Inhoudsopgave

Gemiddelde traplift prijs

De prijs van een traplift verschilt naargelang het model van uw trap. Zo zijn er exemplaren die volledig recht lopen, of met een of zelfs meerdere bochten in. Hoe complexer uw trap thuis, hoe moeilijker de productie en installatie van de traplift. Deze uitvoering heeft invloed op de uiteindelijke kost.

De gemiddelde prijzen van een stoellift liggen tussen de €2.500,- en €6.500,-. Voor ieder budget is er een oplossing. Wilt u weten waar u aan toe bent? Vraag dan volledig vrijblijvend en gratis een offerte op. Enkel door te vergelijken kan u de beste aanbieding vinden.

traplift prijs
Soort Prijsindicatie
Traplift voor rechte trap €2.500,- tot €5.000,-*
Traplift voor trap met 1 bocht €5.500,- tot €9.000,-*
Traplift voor trap met meerdere bochten Vanaf €6.500,-*

(*) – Wij hebben deze prijsindicaties overgenomen van Mobilae, zij leveren 17 verschillende trapliften van diverse fabrikanten.

Wat kost een rechte traplift?

Hebt u thuis een rechte trap? Dan is het zeer eenvoudig om een traplift te installeren. De rail loopt in één rechte lijn naar boven. Hierdoor is het snel leverbaar en meestal ook scherp geprijsd. U betaalt tussen de €2.500,- en €5.000,-. Pas dit niet binnen uw budget? Dan kan u altijd voor een tweedehands exemplaar opteren. Een gebruikte rechte stoellift kost ongeveer €1.600,-.

Wat kost een traplift met 1 bocht ?

Een trap met een bocht hoeft geen obstakel te vormen voor de aankoop van een traplift. Een traplift voor een trap met een bocht bestaat. Het verschil zit hem erin dat de buis waarop de lift wordt geïnstalleerd uit meerdere delen bestaat. Dit vraagt om maatwerk. Bochten die veel voorkomen, zoals 45° of 90°, zijn meestal standaard aanwezig. Wijkt de bocht van uw trap thuis af van deze standaard formaten, dan moet u zeker kijken naar maatwerk. Voor een traplift met één bocht betaalt u gemiddeld tussen de €5.500,- en €9.000,-. Een tweedehands exemplaar kost ongeveer €2.500,-.

Wat kost een traplift met 2 (of meer) bochten?

Een trap met meerdere bochten of een wenteltrap kan de bewegingsvrijheid van iemand die moeilijk te been is echt beperken. Ook hier kan een stoellift helpen de onafhankelijkheid terug te winnen. De traplift wordt op maat van uw trap gemaakt. Voor dat maatwerk betaalt u. Hoe complexer de trap, hoe moeilijker te monteren. Voor een traplift met twee of meer bochten betaalt u tussen de €6.500,- en €12.500. Een gebruikt exemplaar kost u ongeveer €3.000,-.

Traplift voor buiten, andere prijs?

Ook op een buitentrap kan u een stoellift laten installeren. Er zijn echter wel wat meer factoren die de goede werking ervan beïnvloeden. Denk maar aan de weersomstandigheden, de lift moet bestand zijn tegen sneeuw, regen en vorst. Alsook een goede isolatie van de elektronische onderdelen is belangrijk. De beschermhoes, slot en sleutel,… De prijs voor een lift buiten is hoger. Begin te rekenen bij €3.000,-. Het kan snel oplopen tot €13.500,-.

traplift kopen prijs

Hoe is de prijs van een traplift opgebouwd?

De prijs is een niet onbelangrijk onderdeel van uw keuze voor het aanschaffen van een traplift. Het is daarom belangrijk te begrijpen welke factoren dit beïnvloeden. Daarnaast moet u beseffen dat er geen standaard trapliften bestaan. Omdat ieder huis en iedere trap anders is, verschilt ook iedere lift van de andere. Dit vertaalt zich in maatwerk, hiervoor betaalt u. Hieronder meer informatie over welke punten een rol spelen bij het uiteindelijke prijskaartje van een stoellift.

Trapvorm

Om te beginnen is de trapvorm van groot belang. Heeft u een rechte trap? Dan kan er al sneller worden gewerkt met gestandaardiseerde maten. Een trap met één of meerdere bochten zoals een wenteltrap daarentegen vragen meer maatwerk, zowel bij de productie als bij het plaatsen. Meer weten over de soorten trapliften? Lees er meer over in dit artikel.

De lengte en breedte van de trap is evenzeer van belangrijk. Hoeveel traptreden telt uw trap? Gaat deze dan één of meerdere etages omhoog? Verzamel deze informatie en vraag op basis daarvan een gratis offerte op.

Stoel

Het principe van een traplift is telkens hetzelfde. Een stoel of plateau gaat met behulp van een elektromotor over een metalen rail naar boven en beneden. Het type trap wordt bepaald door de vorm en type van de stoel. Bent u groot? Dan heeft u een grotere stoel nodig. Daarnaast moet er ook genoeg ruimte over zijn om de trap op een gewone manier te bestijgen. Bij de keuze van een traplift is de keuze van de stoel dus net zo belangrijk. En dat heeft op zijn beurt weer een invloed op de het prijskaartje.

Kleur

Een traplift laten plaatsen wordt al snel gezien als iets dat ongetwijfeld het interieur minder persoonlijk zal maken. Misschien vreest u dat uw huis zal aanvoelen als een ziekenhuis. Onterecht. Dit hoeft zeker niet het geval te zijn. Trapliften worden vandaag echt op maat gemaakt, inclusief de look ervan. Houdt u van een strakke, moderne stijl? Ga dan voor een mat, zwart exemplaar. Net zozeer kan u kiezen voor dezelfde kleur van uw trap, zodat het naadloos één geheel lijkt, of net voor een opvallend rode tint. Ook de kleur van de stoel wordt aangepast naargelang uw persoonlijke voorkeur. U kan de stoellift dus zeker afstemmen op uw interieur.

Merk

Er bestaan heel wat verschillende fabrikanten van trapliften. Het ene merk is het andere niet. Daarom bekijken we kort de verschillen, vooral wat betreft de prijs. Meer weten over de verschillende traplift merken? Lees ons artikel.

Merk Oplossing Prijzen
Stannah Traplift voor rechte trap Vanaf €2.750,- incl. BTW*
Stannah Traplift voor trap met bochten Vanaf €4.500,- incl. BTW*
Handicare Traplift voor rechte trap Vanaf €2.750,- incl. BTW*
Handicare Traplift voor trap met bochten Vanaf €5.000,- incl. BTW*
TKE Traplift voor rechte trap Vanaf €3.000,- incl. BTW*
TKE Traplift voor trap met bochten Vanaf €7.000,- incl. BTW*
TKE Traplift voor buitentrap Vanaf €4.500,- incl. BTW*

(*) – De prijzen hebben we overgenomen van de websites van de traplift fabrikanten: Stannah, Handicare en TKE (voorheen Thyssenkrupp). Otolift en Coopman trapliften hebben geen prijsinformatie op hun website. Aan bovenstaande prijzen kunnen geen rechten worden ontleend en dienen slechts ter indicatie.

Let er wel op: een rechte traplift is doorgaans goedkoper dan een exemplaar met een of meerdere bochten. Voor de laatste betaalt u meer, dit zal telkens rond het tweede bedrag schommelen. Vraag altijd een offerte op om goed te vergelijken.

Bovendien bestaan er nog andere merken. De ene biedt een scherpere prijs aan, maar het andere merk scoort misschien hoger wat betreft klantenservice. Dit is een complexe afweging die niet alleen in cijfers kan gegoten worden. Het is verstandig om voor uzelf te noteren welk na- en voordelen ieder merk heeft.

Wilt u een traplift laten installeren? Laat u adviseren door een expert!

Een offerteaanvraag is altijd vrijblijvend en gratis. Pas nadat een installateur bij u thuis is komen kijken naar uw persoonlijke situatie kan er een definitieve prijs worden vastgesteld.

Laat u goed informeren!

Het is belangrijk dat u zich goed laat informeren voordat u overgaat tot de aanschaf van een traplift. De prijs is daarbij een belangrijk element.

Het aanvragen van offertes is gratis en verplicht u tot niets…

Met welke kosten dient u nog rekening te houden?

De bestelling en de plaatsing een stoellift is één ding. Het zal een aanzienlijke uitgave zijn, maar niet de enige. Wees u ervan bewust dat er ook nog andere bijkomende factoren zijn die u in het gehele kostenplaatje moet opnemen. Denk maar aan het stroomverbruik en onderhoud van de stoellift.

Stroomverbruik

Geen paniek. De meeste liften werken op elektriciteit. Het zijn technische hoogstandjes. De kosten van het stroomverbruik van een traplift zijn minimaal. Het gemiddelde verbruik ligt op 1500W per week. Dat staat gelijk aan een uurtje stofzuigen. De jaarlijkse kosten die een lift op stroom maakt schommelt tussen de €7,- en €15,-, afhankelijk van de mate waarin er gebruik van gemaakt wordt, en hoe zuinig de elektromotor is.

Onderhoud

Een traplift heeft onderhoud nodig. Net zoals andere apparaten in uw huis, is het verstandig er eens per jaar door een trapliftpartner naar te laten kijken. Hij of zij controleert het toestel en verzekert u van een optimale werking. Dit is niet alleen maar goed voor de lift, maar op lange termijn ook voor uw portemonnee. Een lift die goed onderhouden wordt, zal een langere levensduur kennen. Vergeet niet dat er ook garantie rust op uw stoellift.

In sommige gevallen kan u meteen opteren voor een onderhoudscontract. Zo bent u er zeker van dat u meteen geholpen wordt wanneer nodig.

Vaak inbegrepen bij de prijs, maar slim om na te vragen

Doorgaan zitten deze kosten in de prijzen inbegrepen. Toch is het nooit slecht om dat eens na te checken. Van de meting van uw trap tot de productiekosten, overloop deze vooraleer u de lift gaat kopen.

Kosten bezoek monteur

Iedere trap is anders. Om die reden zal er een monteur langskomen bij uw thuis. Hij/zij kan als professional een slimme analyse maken van de context. Hebt u een spiltrap of wenteltrap, dan wordt dat vertaalt in een andere traplift. Op basis hiervan kan de monteur u een voorstel en prijsindicatie doen. Dit advies is geheel vrijblijvend. U moet hier niet voor betalen.

Meting van uw trap

Een traplift heeft onderhoud nodig. Net zoals andere apparaten in uw huis, is het verstandig er eens per jaar door een trapliftpartner naar te laten kijken. Hij of zij controleert het toestel en verzekert u van een optimale werking. Dit is niet alleen maar goed voor de lift, maar op lange termijn ook voor uw portemonnee. Een lift die goed onderhouden wordt, zal een langere levensduur kennen. Vergeet niet dat er ook garantie rust op uw stoellift.
In sommige gevallen kan u meteen opteren voor een onderhoudscontract. Zo bent u er zeker van dat u meteen geholpen wordt wanneer nodig.

Productiekosten

De productie van de stoellift zit in het prijskaartje inbegrepen. Kiest u een nieuw model, of heeft u een trap met een complexe bocht, dan zal de productie moeilijker zijn. Dit weerspiegelt zich in de prijzen, maar nogmaals: u moet niet bijbetalen voor productiekosten. Dit zit doorgaans in het afgesproken bedrag.

Transportkosten

De plaatsing van de trap wordt gedaan door professionals. Zij zullen bijgevolg ook de transport voor hun rekening nemen. De prijzen die u ziet, bevatten ook deze kosten.

Montagekosten

Een IKEA kast kan u misschien zelf in elkaar knutselen, maar een stoellift is een ander verhaal. Verzeker u ervan dat de montage ervan door de professionals wordt uitgevoerd. Doorgaans is dit een vanzelfsprekendheid.

Garantie en service

Wie een traplift nieuw aankoopt, krijgt daar normaal gezien altijd een aantal jaar garantie bij. Door Europa zijn alle leveranciers en installateurs verplicht om u minstens twee jaar garantie te geven op fabricagefouten. Onderhoud valt hier soms wel, dan weer niet onder. Bij sommige fabrikanten is het aangeraden een onderhoudscontract aan te gaan.

traplift prijzen

Nieuw of tweedehands traplift kopen?

Bent u van plan een traplift te kopen, maar weet u niet zeker of dit binnen uw budget valt? Lees hierboven meer om een goede prijsindicatie te krijgen van de verschillende types. Indien u liever wat geld uitspaart, kan u kiezen voor een tweedehands exemplaar. Dit zijn de gemiddelde prijzen voor reeds gebruikte liften:

Rechte traplift €1.500,-
Eén bocht €2.500,-
Meerdere bochten €2.700,-

Er zijn zowel voor- als nadelen aan een tweedehands exemplaar. Zoals u ziet liggen de prijzen lager. U bespaart er dus wat mee uit. Toch mag u ook de nadelen niet vergeten. De lift werd reeds gebruikt waardoor de levensduur minder lang is. Daarnaast heeft de lift weinig tot geen marktwaarde meer. Nogmaals verkopen levert u zo goed als niets op. Bovendien hebt u geen garantie op de stoellift. Indien er wat mankeert, wat wel eens kan gebeuren met een oudere lift, zal u zelf voor de kost opdraaien. Op deze manier is een gebruikt exemplaar niet altijd voordeliger.

Voor wie is de aanpassingspremie?

Sinds 1 juni 2019 kan u als 65-plusser een beroep doen de aanpassingspremie als aparte verbouwingspremie. Zo kan u de premie bijvoorbeeld gebruiken voor de installatie van een traplift om uw woning toegankelijker te maken. Er zijn echter wel enkele voorwaarden aan verbonden, zoals de leeftijd (65+). Uw jaarinkomen mag niet meer bedragen dan:
€31.550 voor 1 aanvrager, zonder persoon ten laste
€44.160 voor 1 aanvrager met 1 persoon ten laste, te verhogen met €3.540 per bijkomende persoon ten laste.
€44.160 voor 2 aanvragers, te verhogen met €3.540 per bijkomende persoon ten laste. Lees meer over de Vlaamse aanpassingspremie op Vlaanderen.be.

Lees meer over traplift subsidies en premies.

Thumbs up!

Wij zijn blij wanneer u dat bent!

Uw review helpt anderen een goed besluit maken, uiteraard plaatsen we uw gegevens anoniem.

Wat zeggen klanten over ons?

Ik kreeg van steeds meer familie en naasten te horen dat zij het een geruststellend idee vonden dat ik een traplift kocht voor mijn huis. Zelf merkte ik ook dat het op- en aflopen van de trap wat moeilijker ging dan voorheen. Op deze website een installateur gevonden die de traplift snel geplaatst heeft. Erg blij mee nu!

– Jany de B. regio Gent

Wij wonen al jaren in het centrum van Brussel. Het is erg fijn wonen, maar het traplopen werd elke dag voor mijn man wel wat moeilijker. Hij begon er tegen op te zien om de deur uit te moeten. U kunt geloven dat hij totaal verrast was toen ik de offertes via deze website had aangevraagd. Goede service.

– Marja L. uit Brussel