Overzicht van de hulpmiddelen voor ouderen

Iedereen wil zolang mogelijk zelfstandig wonen. Misschien bent u hier prima toe in staat, maar merkt u toch dat een aantal handelingen moeilijker gaan. Dat hoeft niet te betekenen dat u niet zelfstandig kan wonen. Integendeel. Er bestaan heel wat hulpmiddelen voor ouderen die ervoor zorgen dat u comfortabel binnen de vier muren van uw huis kan wonen. Denk maar aan een rollator, rolstoel of badlift. Met kleine aanpassing kan u uw dagelijkse leven heel wat comfortabeler inrichten.

Trapliften

Ouder worden brengt uitdagingen met zich mee. Stramme spieren of pijnlijke gewrichten maken het voor senioren moeilijker om de trap te nemen. Zeker indien u een steile of wenteltrap hebt. Het risico om te vallen, wilt u liever vermijden. Daarom vermijdt u misschien de bovenverdieping nog te gebruiken. Met een traplift omzeilt u het probleem. Geen dure verbouwingen of vervelende verhuis. Het toestel brengt u veilig naar de bovenverdieping en weer naar beneden. U kan comfortabel in uw huis blijven wonen. U bedient de traplift zelf met een bedieningsknop. Benieuwd naar de prijs van een traplift? Lees ons artikel met inzage in traplift prijzen.

hulpmiddelen voor ouderen
Wilt u liever gelijk offertes vergelijken? Ga dan naar onze traplift offertepagina.

Scootmobielen

Mobiel blijven is erg belangrijk bij het ouder worden. De scootmobiel is een goed hulpmiddel voor ouderen om zich zelfstandig te kunnen verplaatsen. Met een scootmobiel kan u eenvoudig op bezoek gaan naar uw kinderen en zelfstandig boodschappen doen, en dat allemaal op een veilige manier. Dit is niet alleen praktisch, maar zorgt er ook voor dat u een gevoel van vrijheid behoudt. U bent namelijk minder afhankelijk van anderen. Er bestaan exemplaren met drie, vier of vijf wielen. Welke het meest geschikt is, is afhankelijk van waar u de mobiel het meeste zal gebruiken. Zo zijn er binnenhuisscooters en buitenscooters. Nieuwsgierig of er ook een scootmobiel beschikbaar is voor u? Bekijk onze scootmobiel offertepagina.

Rollators

Voor ouderen is het belangrijk om in beweging te blijven. Voor sommigen is een scootmobiel echter nog een stap te ver. Bent u toch wat minder goed te been? Een rollator kan een prima hulpmiddel zijn om mobiel te blijven. Het biedt ondersteuning bij het lopen. Zo kan u zich zelfstandig voortbewegen en kan u zich weer vrijer voelen. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie, zijn er verschillende soorten rollators. Zo hebt u er met drie of vier, en grote of kleine wielen.

Badliften

Een warm bad ‘s avonds is voor sommige mensen fijne ontspanning. Ouderen die minder mobiel zijn, gaan deze hindernis al snel vermijden. Met een badlift kunnen senioren zonder zorgen genieten van een bad. Het toestel zorgt ervoor dat u veilig in en uit uw bed kan gaan. De gevaarlijke badrand wordt zo vermeden. Er zit een veilige accu in de badlift waarmee u het toestel kan bedienen. U moet geen nieuw bad kopen, want de badliften kunnen op bijna alle badkuipen bevestigd worden. Zo bespaart u dure renovaties en kosten.

Rolstoelen

Er zijn heel wat hulpmiddelen die ouderen in staat stellen om zo lang mogelijk zelfstandig te bewegen. Een rolstoel is zo een hulpmiddel dat senioren helpt die minder goed te been zijn. Dit vervoermiddel wordt perfect aangepast aan uw levensstijl en leefomgeving. Zo bestaan er exemplaren waarbij een andere persoon u duwt, u zelf de wielen vooruit duwt, of kan u opteren voor een elektrische rolstoel. Met een paar handige boodschappentassen erbij, kan u met de rolstoel ook gemakkelijk zelfstandig om boodschappen gaan.
hulpmiddelen ouderen

Douchestoelen

Niet iedereen gaat even graag in bad. Senioren die liever onder de douche staan, maar moeite hebben met langdurig rechtop te staan, kunnen een douchestoel kopen als hulpmiddel. Er zijn douchestoelen die u kan inklappen en verplaatsen, dit is vooral praktisch tijdens het schoonmaken. Andere modellen worden in de douche geïnstalleerd. Op deze manier is het voor ouderen gemakkelijker om zichzelf comfortabel te verzorgen. Daarnaast zijn er ook douchestoelen met en zonder armsteunen. Handig voor wie extra ondersteuning wenst bij het rechtstaan.

Drempelhulpen

Met een traplift als hulpmiddel kunnen ouderen deze hindernis omzeilen. Maar huizen staan vaak ook vol met kleine drempels. Senioren die minder goed te been zijn, kunnen hier moeite mee hebben. Ook voor ouderen die rollators gebruiken kunnen drempels in huis vervelend zijn. Gelukkig kunnen drempelhulpen als hulpmiddel ingezet worden. Dit zijn stevige platen die u aan de beide kanten van de drempel plaatst. Zo ontstaat er een vlotte overgang van de vloer naar de drempel. Of u nu zelfstandig loopt, met een rollator, rolstoel of scootmobiel, met een drempelhulp als hulpmiddel verplaatst u zich veilig.

Looprekken

Een looprek is een hulpmiddel om zelfstandig te wandelen. Het komt ter hoogte van de heup en heeft vier poten. Het is een stabiel hulpmiddel waarop ouderen kunnen steunen terwijl ze wandelen. Veel looprekken hebben wieltjes onder de voorpoten, omdat sommige ouderen moeite hebben met het opheffen van het looprek. Daarnaast zijn er ook exemplaren die u kunt opvouwen. Zo kunnen senioren de looprekken bijvoorbeeld handig meenemen op de trein. Niet alle ouderen kunnen echter nog langdurig blijven rechtstaan. In dat geval kan u beter een scootmobiel of rolstoel kopen.

Sta-op-stoelen

Ouderen hebben sneller last van pijnlijke spieren, gewrichten en rugklachten. Een comfortabele stoel of zetel is daarom heilig, maar voor senioren is het soms lastig om weer zelfstandig vanuit deze stoel op te staan. Sta-op-stoelen werden ontworpen als hulpmiddel voor deze dagdagelijkse handeling. Ze worden volledig op maat gemaakt, zowel de zithoogte als zitdiepte. De rugleuning, zitting en voetenbank zijn elektrisch verstelbaar. Dit biedt meer grip en comfort tijdens het opstaan. Bovendien beweegt de rugleuning mee wanneer u rechtsstaat. Voor ouderen maakt een sta-op-stoel het leven heel wat comfortabeler. Senioren kunnen zelf beslissen wanneer ze willen relaxen, zonder dat de pijnlijke spieren en gewrichten extra worden belast.

Bronnen

Bekijk de pagina over hulpmiddelen en aanpassingen van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap.